Spannend zo'n overspanningsbeveiliging

Door Jejking op dinsdag 2 september 2014 10:31 - Reacties (20)
Categorie: Totaal Tech, Views: 17.977

Sinds een jaartje zit ik op mijn kamer met geaarde stopcontacten met een overspanningsbeveiligde stekkerdoos (OS). Die had ik gekocht nadat ik na begon te denken over de beveiliging van de computer met een lokale backup, wat zou er gebeuren bij stroompieken? Dat risico liep ik toch maar liever niet!

http://www.gigaspc.be/Foto's/Belkin%20spanningsbeveiliger%204.jpg

Na een jaar heb ik nog nergens last van gehad, alleen kom ik nu stekkers tekort en wil gaan uitbreiden. Toen ben ik echt het nut uit gaan zoeken en kom bij enkele ervaringen en conclusies uit, helaas voorzien van weinig onderbouwing.

- OS is onzin, alleen een echte installatie (liefst in je meterkast) helpt bij filteren van alle soorten pieken.
- OS moet je sowieso niet aansluiten op een ongeaard stopcontact!
- Een geaard stopcontact beveiligt je sowieso niet tegen overspanning.

Kloppen alle stellingen hierboven en hoe denken andere Tweakers over het onderwerp en de aanpak? Of kan je net zo goed een normale stekkerdoos halen en de boel de boel laten?

Poll: Overspanningsbeveiliging met stekkerdozen...
Nein, het heeft geen zin.
No-brainer, doen natuurlijk!
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=391972&layout=1&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

Volgende: Dia's, van verleden naar heden 12-'15 Dia's, van verleden naar heden
Volgende: Kadootje voor alle Tweakers! 12-'11 Kadootje voor alle Tweakers!

Reacties


Door Tweakers user Puc van S., dinsdag 2 september 2014 10:59

Groot punt bij overspanningsbeveiliging is sowiezo dat ook al heb je veilige stekkerdozen, je los van de 3 stellingen die je prsenteerd, vaak ook nog steeds 1 kabel in je PC hebt zitten welke niet via de dozen gaat, je netwerkkabel.

En dan kan je dus nog steeds via dat bijna je complete apparatuur slopen.

Door Tweakers user blurryilluzion, dinsdag 2 september 2014 11:00

Ik heb me er niet in verdiept, maar waarom zou je aarde nodig hebben om tegen overspanning te beveiligen? Als zo'n stekkerdoos een voltage meet dat te ver afwijkt kan hij toch gewoon uitschakelen? Heb je niks voor nodig verder lijkt me.


Thuis heb ik geen vaste computers, alleen tablets en laptops. Alles gaat via Wifi. Maar de kabelmodem COAX-versterker, router, DECT centrale en NAS zitten allemaal op een UPS met overspanningsbeveiliging. Wel zo'n veilig idee.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 2 september 2014 11:06]


Door Tweakers user lithoijen, dinsdag 2 september 2014 11:42

Als er een overspanning gedetecteerd wordt slaat een zenerdiode door naar aarde. Dit zorgt ervoor dat de spanning wegvloeit naar de aarde, tevens klapt hierdoor de aardlek uit (in je meterkast) waardoor de spanningstoevoer ook stopt.

Zonder aarde werkt heel je overspanningsbeveiliging dus ook niet. Schakelen aan de hand van een voltagemeting is veel te traag en werkt daardoor niet in het geval van een spanningspiek.

(disclamer, ik ben een WTB'er geen vonkentrekker)

Door Tweakers user base_, dinsdag 2 september 2014 12:12

Heeft alleen zin als je alle geleidende verbindingen naar buiten goed beveiligd (met name ADSL/Coax en lange netwerkkabels pikken hoge spanningen op bij een lokale inslag). Buiten onweer is overspanning zeer zeldzaam (gebeurt vooral als nullijn onderbroken wordt bij een oneven belasting van de fases, spanning op 1 fase kan dan oplopen tot 400V)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 2 september 2014 15:38]


Door Tweakers user ThinkPad, dinsdag 2 september 2014 12:57

Stekkerdoos van 20 euro waar een componentje van één euro in zit... Nuff said :p

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 2 september 2014 13:37

Heb heel wat jaren terug in een computer magazine eens een artikel gelezen hierover. Heel interessant.

Het was eigenlijk een test van OS beveiligingen waarbij men zowel de dure exemplaren had genomen die je hier in de handel vind alsook 1 uit china vanop ebay. En ze bleken allemaal voldoende goed te presteren. Alleen heb je bij die dure van hier natuurlijk nog een garantie op geld terug moest het falen.

Bedoeling van zo een beveiliging is de spanning voldoende laag krijgen. Terug laten vallen tot ongeveer 1000V. Een geschakelde voeding zou namelijk zo een piek aan moeten kunnen omdat die van zeer korte duur is.

En ja, de betere stekkerblokken hebben natuurlijk ook de nodige beveiliging voor je netwerk en telefoonkabel.

Door Tweakers user mux, dinsdag 2 september 2014 15:02

Het heeft fundamenteel geen zin, want:
- Bij zelfs milde overspanning hakt je postcodeverdeler (zo'n halve meter hoog kastje op de stoep) de stroom al door. Blikseminslag komt met geen mogelijkheid het stroomnet in. Het aantal blikseminslagen dat daadwerkelijk voor *over*spanning zorgt per jaar is minder dan 1 in heel Nederland. Het komt echter wél vaak voor (1000-2000 keer per jaar) dat de stroom preventief of reactief wordt afgeschakeld na een blikseminslag. Het risico dat je loopt op blikseminslag in je huis is dus zodanig klein dat het zelfs de investering van 1 euro niet waard is.
- Een andere bron die vaak genoemd wordt is inductiestroom door blikseminslag. Leuk bedacht, maar nee. Dit is alleen significant bij stroomkringen van vele duizenden vierkante meters, niet in huizen. Inductiestromen zorgen voor problemen op de schaal van hoogspanningsmasten, niet in huizen.
- Belangrijkste bron van overspanning: foutief werkende apparaten. Dit zorgt in zeldzame gevallen voor overspanning. Het gevaar zit hem daar overigens, shocker, niet in de potentiele overspanning maar in het kapotte apparaat. Dit is vaak zwaar materieel dat in de buurt aan/uitgeschakeld wordt, maar in oudere huizen met dunne bedrading kan dat ook een stofzuiger met slechte koolborstels zijn.

Dus, je hebt alle kansberekening doorbroken en tóch een overspanningssituatie. Wat gebeurt er nu?

De MOV in je stekkerdoos van ~$0.10 fikt door, klemt de spanning een paar microseconden en soldeert zich vervolgens los omdat ze maar een paar millijoule kunnen hebben. Overspanningsbeveiliging is namelijk compleet nutteloos zonder snelle zekeringen, en die zitten niet in de meeste stekkerdozen met overspanningsbeveiliging. Ze vertrouwen op de zekeringen in je huis, en die zijn vaak niet snel genoeg (specifiek oude smeltzekeringen). Het werkt alleen goed samen met moderne automatische zekeringen.

Daarentegen heeft iedere kwaliteitsvoeding in je computer een MOV en zekering die wél op elkaar zijn afgestemd en beschermt zichzelf dus volledig tegen gevaarlijke situaties.

Een ander belangrijk probleem met stekkerdozen met overspanningsbeveiliging is het feit dat ze alleen overspanning op de stekkerdoos zelf voorkomen, en niet overspanning op je telefoonlijn, ethernet of andere apparaten die je toevallig via een andere stekkerdoos hebt aangesloten. Het is véél waarschijnlijker dat bliksem of overspanning je huis binnenkomt via iets anders dan het stroomnet.

Door Tweakers user Bikerepairman, dinsdag 2 september 2014 16:45

Afgelopen zondag vloog tijdens het onweer bij ons de aardlek eruit. Alles deed het nog, behalve de videokaart in de computer van de oudste (computer stond uit maar stekker zat nog wel in het stopcontact).

Natuurlijk de tv, videorecorder, dvd-, bluerayspeler, mediaplayer, router, telefoon, kabelmodem etc getest en goed bevonden. Ook de switch op de eerste verdieping en op de zolder gecontroleerd alsmede de servers op zolder (stonden uit voor groot onderhoud). Ik heb ook de 220V gecontroleerd omdat ik het vreemd vond. Het blijkt dus dat de berging en die ene wandcontactdoos op de kamer van de oudste op 1 groep zit. Beetje vreemd omdat die kamer niet boven de berging zit, maar dat deze kruist met een andere groep. (keuken en woonkamer achterin).

Hierna de computer van de oudste aan een grondige inspectie onderworpen (memtest met bootcd, hdd scan etc.) Uit ervaring weet ik dat het geheugen als eerste geroosterd wordt maar dat was allemaal goed. De videokaart geeft twee verticale witte banen als artifact. Na een vervanging door een simpele kaart die ik nog had liggen, was ook dat opgelost. Blijkbaar heeft de voeding de spike toch doorgelaten en heeft de videokaart geroosterd...

Door Tweakers user Carbon, dinsdag 2 september 2014 16:52

lithoijen schreef op dinsdag 02 september 2014 @ 11:42:
Als er een overspanning gedetecteerd wordt slaat een zenerdiode door naar aarde.
Zenerdiodes zijn daarvoor niet geschikt.
In de praktijk gebruikt men varistors (meestal mov's) of gasontladings buizen.
Dit zorgt ervoor dat de spanning wegvloeit naar de aarde, tevens klapt hierdoor de aardlek uit (in je meterkast) waardoor de spanningstoevoer ook stopt.
Zonder aarde werkt heel je overspanningsbeveiliging dus ook niet.
Overspanning kan ook optreden tussen de de nul en fase!

Een goede overspanningen beveiliging heeft varistors tussen de nul en fase, nul en aarde en fase en aarde.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 2 september 2014 16:53]


Door Tweakers user onok, dinsdag 2 september 2014 16:57

Ik heb in de 32 jaar dat ik leef nog nooit een situatie meegemaakt dat er iets stuk is gegaan door overspanning/stroompieken/blikseminslag.

Dat zegt natuurlijk niet dat het nioot kan gebeuren, maar de kans is wel zo dusdanig klein dat ik zeg: Nee, onzin. Koop gewoon lekker goedkope stekkerdoosjes van de action, dat is economisch een stuk gunstiger dan eens in de 50 jaar een blikseminslag voorkomen.

Door Tweakers user Bikerepairman, dinsdag 2 september 2014 17:32

Blikseminslag schade heb ik op het werk regelmatig onder ogen gekregen. 1 inslag en 8 klanten met problemen in de directe omgeving van de inslag. 1 inslag en 5 klanten met problemen in de directe omgeving van de inslag.... gemiddeld 5 van dit soort gevallen per jaar. Helaas afgelopen zondag is er bij ons iets stuk gegaan.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 2 september 2014 17:33]


Door Tweakers user peterpv, dinsdag 2 september 2014 18:00

Bikerepairman schreef op dinsdag 02 september 2014 @ 17:32:
Blikseminslag schade heb ik op het werk regelmatig onder ogen gekregen....
Hamvraag is dan of de schade is ontstaan door inslag in het lichtnet.
En zo ja, had een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging die schade kunnen voorkomen.
Ik vrees dat het antwoord op beide vragen nee zal zijn.
Bij een echte blikseminslag gaat het er (elektrisch gezien) nogal heftig aan toe.
Het valt niet mee om je apparatuur daar echt goed tegen te beveiligen.
Trekt een 1MV (1000000 V) inslag zich iets van een doorgebrande zekering, nope.
gaat er gewoon omheen :+ (lucht slaat al door bij 30.000 V /cm).

Door Tweakers user Bikerepairman, dinsdag 2 september 2014 19:06

Op het huis en van daaruit het lichtnet op. Huis werd onbewoonbaar verklaard, buren hadden de wandcontactdozen uit de muur liggen. Was een vrijstaande woning en twaalf huizen in meer of mindere mate schade opgelopen. Naar mijn idee is niets tegen bestand tegen een direct hit.

Door Tweakers user peterpv, dinsdag 2 september 2014 19:39

Toch ja dus :o
Jeemig, wandcontactdozen uit de muur, je kunt dan wel nagaan dat je echt niets kan doen tegen het geweld waar dat mee gepaard gaat. Gelukkig zijn dit soort verhalen uitzonderingen, ik had er in ieder geval nog nooit van gehoord.
Conclusie: een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging doet NIETS tegen een blikseminslag in het lichtnet.

Door Tweakers user GoT, dinsdag 2 september 2014 20:31

Het is goed voor de economie.

Door Tweakers user Soldaatje, dinsdag 2 september 2014 21:12

Laatst onweerde het hier toen was opeens een heleboel kapot:
tv-kastje van provider, smartphone inclusief sdkaart, 2tb hardeschijf.
Afgezien van de smartphone wordt de rest vergoed (de schijf moet ik nog afwachten) maar heb toch maar meteen alles geaard aangesloten, met een extra draadje en van die stekkerdozen besteld voor zowat elke aansluiting inclusief coax-rj11. UPS overwogen voor de server maar nog niet gedaan.

Door Tweakers user Mattie112, dinsdag 2 september 2014 22:06

Ik twijfel of het nut heeft... Maar ach heb er pas 1 gekocht met 8 gaten voor een 10tje. En nog van een bekend merk ook. Voor dat geld wil ik het toch niet laten.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 2 september 2014 22:06]


Door Tweakers user sfranken, dinsdag 2 september 2014 22:07

OC is leuk, maar niet altijd, uhm, foolproof. Ik heb een aantal gitaarversterkers hier staan, op OC dozen, toen de bliksem nogal heftig insloeg. Alles deed het nog behalve, je raad het al, de dingen die aangesloten waren op de OC doosjes... -_-

Door Tweakers user Felyrion, woensdag 3 september 2014 15:42

Alshet de kosten niet zijn zeg ik better safe than sorry, maar als je hier mee aan de gang gaat moet je het volledig doen, anders heeft het niet veel zin.

Ik heb tijden bij een elektro zaak gewerkt en met grote regelmaat defecte apparatuur voorbij zien komen door blikseminslag. Ook mét beveiliging ertussen gaan er spullen kapot omdat de beveiliging niet volledig is gemaakt of onvoldoende is voor bliksem.

Met name in de tijd van de inbouwmodems ging het vaak mis. Via de telefoonlijn komt het dan binnen en frituurt je pc via deze weg.

Even van een andere site:
Overspanningsbeveiligers zijn er grofweg in drie uitvoeringen. Er zijn de enkelvoudige dwarsspanningsbeveiligers. Dit type zit in praktisch alle ‘goedkope’ overspanningsbeveiligers en beveiligde contactdozen. Zij werken alleen bij ‘dwarsspanningspieken’ tussen stroom en nul (actief indien het spanningsverschil tussen fase en de nul boven de 250 V uitkomt). Zij doen echter absoluut niets aan de indirecte gevolgen van blikseminslag. Daarnaast zijn er de meervoudige dwarsspanningsbeveiligers. Deze beveiligen meervoudig tegen ‘dwarsspanningspieken’ en worden actief bij spanningspieken tussen stroom en nul (> 250 V) en bij ontoelaatbare spanningsverschillen tussen stroom en aarde (> 250 V) dan wel tussen nul en aarde (meestal > 50 V). Zij doen derhalve ook niets aan de indirecte gevolgen van blikseminslag. Tenslotte zijn er de lange- en dwarsspanningsbeveiligers. Deze beveiligen tegen dwarsspanningspieken en ook tegen alle langsspanningspieken. Langsspanningen zijn pieken die tegelijk op alle draden ontstaan. Bij blikseminslag in je omgeving kunnen dat pieken zijn van vele duizenden volts. Langsspanningen zijn de grote boosdoeners en voor praktisch honderd procent verantwoordelijk voor de indirecte bliksemschade. Langsspanningsbeveiligers beschermen als enige effectief tegen de indirecte gevolgen van blikseminslag.
en van een verzekeraar:
Het sleutelbegrip bij overspanningsbeveiliging is de potentiaalvereffening. Alle
metalen gedeeltes worden met de aarding verbonden. Spanningsvoerende
geleiders worden in de potentiaalvereffening betrokken door middel van een
overspanningsbeveiliging. Het is belangrijk dat ALLE geleiders (netvoeding,
telefonie, kabel, netwerk, ...) die in het gebouw komen worden opgenomen in
de potentiaalvereffening.
Het komt er dus op neer dat als je je bijvoorbeeld je computer wilt beveiligen dat je ten eerste je meterkast op orde hebt met een fatsoenlijke beveiliger, en vervolgens bij je pc nog één. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de andere lijnen naar je PC (bijvoorbeeld netwerk) ook worden opgenomen in de beveiliging, anders heeft het geen zin.

De beste beveiliging is nog altijd de stekker eruit bij onweer :P

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 september 2014 15:43]


Door Tweakers user Jejking, woensdag 3 september 2014 16:29

Dank jullie wel voor jullie informatie en meedenken, ik zie dat de balans behoorlijk verschuift richting 'laat maar zitten', gebaseerd op de effectiviteit van preventie vanuit 1 klein middel ten opzichte van een hele grote maatregel die bijna niet de moeite waard is. Bij deze heb ik de boel gedemonteerd en op m'n grote (niet-OS) stekkerdoos aangesloten, maar ik ben wel benieuwd of er iemand is die zo'n goede beveiliging thuis heeft en z'n ervaringen :)

Reageren is niet meer mogelijk