Dutch Power Walk? - 2: Feedback van jullie, welkom!

Door Jejking op dinsdag 16 maart 2010 14:42 - Reacties (21)
Categorie: Initiële Initiatieven, Views: 2.860

Graag wil ik een discussie starten over enkele gedachten die voortkwamen uit:

Jejking: Dutch Power Walk? - 1: Het idee

Dat is de blog die ik gistermiddag online heb gezet. Het concept is door een aantal mensen goed ontvangen, ook zijn er een aantal haken en ogen genoemd en daar wil ik met deze blog op ingaan!

De respons is menselijk en ik begrijp het volledig, daarom heb ik een aantal vragen voor jullie om te kijken hoe van deze sponsorloop een werkbaar plan te maken is, namelijk:

- Hoe zouden jullie voorstellen dat ik het aan zou pakken?
- Wat zijn jullie grootste bezwaren aan het project?
- Op welke manier is het voor jullie te volgen wat er met de cruncher gebeurt voor DPC? Ik sta open voor alle suggesties, mits het realistisch is natuurlijk!

Nog even wat achtergrondinformatie omdat er Tweakers zijn die twijfelen aan de intenties of de Cruncher hier niet 'stiekem' voor iets anders gebruikt zou worden. Ik kan het me prima voorstellen, vandaar deze toelichting. Het antwoord is JA, dat kan. Ik ben daar eerlijk in. Voor mijn opleiding moet ik behoorlijk veel werken op de computer en de huidige config is mijn enige PC, daar wordt hij voor gebruikt. In mijn vorige blog stond dat de pc in diezelfde tijd ook een uur of tien per dag draait voor Distributed Project Computing.

Het is handig om te weten dat de BOINC-client (de software waarop o.a. World Community Grid draait) enkel de resources gebruikt die er over zijn. Over het algemeen is de pc vrij veel idle dus dan staat hij 100% te stampen voor WCG. Tik ik een document, dan heb ik laten we zeggen tien procent in gebruik. De overige 90% gaat dan nog steeds in werk voor het goede doel zitten. Op het gebied van GPU is het hetzelfde, al moet dan wel handmatig de client gepauzeerd/hervat worden als het echt een slideshow wordt maar dat is in verhouding misschien 1 uur van de 10 op een dag.

Over het praktische nut van dit idee wil ik verwijzen naar reacties die ik gister gaf, naar aanleiding van de gedachte dat het geld niet beter op een directe manier besteed kan worden aan een goed doel, in plaats van indirect zoals het nu dan zou kunnen gebeuren. Wat ik bedoel is in de geest van wat men zegt over derdewereldlanden: geef ze geen vis (directe, passieve hulp) maar een hengel zodat ze erna ZELF aan de slag kunnen (indirecte, actieve hulp)!
Het antwoord is ja, voor een monsterCRUNCHER, samen een actie voor een ander tastbaarder goed doel.

Edit: maar wat kan een bureaustoel meer dan een ziektebestrijdende pc, laten we het dan zo maar stellen?
[...]
Overigens ben ik het niet met je eens, de output van een computer is zeer zeker wat waard omdat je onderzoeksdata verwerkt. Denk je eens in dat je supercomputers ontlast en daarnaast nog een waardevolle toevoeging doet aan de strijd tegen ziekte X!
Discuss, ik ben blij met alle feedback die ik maar kan krijgen. Het is een idee dat ik een paar weken geleden heb gekregen en weliswaar nog ruwe kanten heeft. Die wil ik echter samen met jullie wegwerken en op Dutch Power Cows-stijl waarmaken, niet alleen omdat het de wetenschap helpt maar ook tegelijk dat ik iets fysieks heb gepresteerd waar ik later met trots op terug kan kijken :)

Volgende: Uit den ouden doosch: een oude man... 03-'10 Uit den ouden doosch: een oude man...
Volgende: Dutch Power Walk? - 1: Het idee 03-'10 Dutch Power Walk? - 1: Het idee

Reacties


Door Tweakers user swtimmer, dinsdag 16 maart 2010 15:36

Je zou beter contact kunnen opnemen met een lokale onderzoeksgroep. Aangeven dat je gaat lopen voor het goede doel en of hun nog uitbreiding in het cluster willen. Dan weet je dat er binnen de academische wereld nuttig gebruikt gaat worden van de rekenkracht....

Hierdoor zal het geld vele male nuttiger en directer besteed worden dan dat jij 90% van de tijd een pc laat draaien voor wat algemeen rekenwerk. NOFI, maar mensen die geld aan jouw geven om een PC neer te zetten om te rekenen vindt ik naief.....

Door Tweakers user Jejking, dinsdag 16 maart 2010 15:48

Kan je iets specifieker zijn met ''lokale onderzoeksgroep''? Daar kan ik me nog weinig bij voorstellen namelijk.

En algemeen rekenwerk, niet mee eens, dan kan je alles wel daaronder schuiven. Het zijn science applications die uitgevoerd worden op/door je PC. Zie http://en.wikipedia.org/w...mmunity_Grid#How_it_works .

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 maart 2010 16:01]


Door Tweakers user swtimmer, dinsdag 16 maart 2010 16:12

Zoals een universiteit in de buurt van waar je woont die specifiek onderzoek doet naar wat jij interessant/belangrijk vind! Juist dan is de kans aanwezig dat ze met echte lab-data aan het rekenen gaan.

Het is allemaal vrij algemeen brute force wat ik daar zie staan. Als ik dan zie dat projecten die completed zijn een paper oplevert die maar een paar keer geciteerd wordt (ik zie papers uit 2007). Voor mij gevoel is het meer de wedstrijd tussen users dan het echt goed bezig zijn.

Maar dat is mijn mening.... Zeker het geld ophalen om bij jou thuis een pc neer te zetten voelt voor mij als dat er een behoorlijk persoonlijk belang bij zit.

Door Tweakers user Jejking, dinsdag 16 maart 2010 16:31

Okee, dat is al iets concreter!

Ehm, je hebt op de wiki gekeken toevallig? De projecten lopen al sinds pre-2004 als ik me niet vergis en toevallig is er een paar weken geleden nog wat bekend geworden. Deze dus: http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/29568.wss . Dat is niet 2007 :P

@ je laatste opmerking: hoe zou ik jouw gevoel hierbij weg kunnen nemen? Dat is een van de vragen die ik hierboven stelde namelijk, nummertje 3.

Door Tweakers user Roytoch, dinsdag 16 maart 2010 16:32

Het is imho heel simpel: zolang er geen keihard bewijs is dat jij met een PC van 1500 euro meer resultaat haalt dan met een andere besteding van dat toch wel hoge bedrag, slaat het ner-gens op om zo'n stroomslurpende dure bak neer te zetten voor brute-force rekenen.

Ik vind je algehele idee leuk hoor, en ik sympathiseer er om persoonlijke redenen wel mee, maar de uitwerking is wat naïef.

Door Tweakers user swtimmer, dinsdag 16 maart 2010 16:35

@Jejking, niet, dat kun je niet, Daarom zou ik persoonlijk dus ook nooit mee betalen aan een PC voor jou! Van iemand die 40 is had ik toch wel verwacht dat die wat minder naief is. Daarnaast, als jij denkt dat jij op deze manier het verschil kan maken. Waarom gebruik je dan niet een % van je salaris voor dit goede doel?

Door Tweakers user Roytoch, dinsdag 16 maart 2010 16:53

@swtimmer: 40? Neee.... lege datum = 1 januari 1970... ik gok een jaar of 24. Maar inderdaad, ik heb hetzelfde als jij. Daarnaast, als dit echt zo goed zou helpen, dan zou het KWF toch veel beter een serverrack kunnen neerzetten dan die stomme foldertjes?

Ik denk dat folding enzo vooral goed is voor een PC die anders toch niks staat te doen. Dedicated werkt niet, omdat dat teveel geld kost voor te weinig rekenkracht.

Sowieso: je hebt dan een PC met dikke CPU, en een gamer-Graka (ja, ik weet dat die dingen ook kunnen rekenen) en een of ander systeempje dat 'wij' kunnen zien hoe je PC gebruikt wordt... dat werkt dus echt voor geen meter.

Door Tweakers user TheMOD, dinsdag 16 maart 2010 16:57

Ik heb nog even een toevoeging op je samenstelling: Je denkt aan een HD5770, maar ik heb gemerkt dat een GT200b gpu VEEL en VEEL sneller is bij bijv. Folding@Home, dan een HD4000 gpu. Ik weet niet precies hoe dit zit met HD5000 en WCg, maar ik zeg het maar even. :)

Door Tweakers user Masterlans, dinsdag 16 maart 2010 17:00

Jejking: onderzoeksgroepen zijn er legio op universiteiten, die hebben uiteraard al geldbronnen, maar er is uiteraard altijd een tekort. (Waar is dat niet zo?)

Je kunt meestal op de site van een universiteit zien welke onderzoeksgroepen daaraan verbonden zijn. Die hebben doorgaans weer op de de site staan met welke onderzoekslijnen ze bezig zijn. Als daar iets bijzit dat je aanspreekt staat er ongetwijfeld een onderzoeksleider/contactpersoon.

En dan zijn er uiteraard altijd nog de landelijke organisaties (ik noem een KWF, Reumafonds, etc.) die altijd blij zullen zijn als je je wilt laten sponsoren. Die kunnen je ook nog helpen om iets groters op te zetten mocht je dat willen (stel dat je een paar vrienden vind die "gek genoeg" zijn om mee te doen, dan kun je misschien ook meer mensen mobiliseren).

Ik denk dat de pc goed bedoeld is maar dat er idd meer nut is voor het gehele bedrag naar een goed doel. Als zo'n groep daarmee kan investeren in een goede workstation voor "gerichte" analyses hebben ze daarmee waarschijnlijk sneller resultaat. ("the cure for cancer" bestaat niet bijvoorbeeld, er zijn zoveel typen kanker, met zoveel verschillende " werkingsmechanismen" dat er ook meerdere medicijnen nodig zijn, het is een goede slogan, maar uiteindelijk zal zo'n analyse ook niet het medicijn der medicijnen voortbrengen...)

Door Tweakers user Silent7, dinsdag 16 maart 2010 17:21

Door TheMasterofDome, dinsdag 16 maart 2010 16:57

Ik heb nog even een toevoeging op je samenstelling: Je denkt aan een HD5770, maar ik heb gemerkt dat een GT200b gpu VEEL en VEEL sneller is bij bijv. Folding@Home, dan een HD4000 gpu. Ik weet niet precies hoe dit zit met HD5000 en WCg, maar ik zeg het maar even.


Nou kijk eens aan, scheelt toch weer centjes.
Pas je de config aan voor het goede doel of is een dikke game kaart toch iets waar je zelf iets mee kan/wil?

Door Tweakers user Jejking, dinsdag 16 maart 2010 18:04

@swtimmer, a. ik ben geen 40 zoals roy.ahuis terecht opmerkt ;) Denk trouwens dat het wel kan. Ik noem even iets: met pics over de setup, de progress in txt en het is natuurlijk altijd online te volgen op Allprojectstats via de linkjes in m'n vorige blog. Komt u er maar in met die reacties, geldt ook voor de rest!

@MasterLans: I'll consider it. Ik laat het nog even weten, of hier of in deel 3 vd blogpost.

TheMasterofDome zit blijkbaar wel in de materie maar niet helemaal! Ik heb met opzet gekozen voor een HD5xxx met het oog op de upcoming GPU3 F@H client waarbij dus wel alle potentie benut wordt in plaats van heel erg weinig met de huidige Brook-based software, want inderdaad het is zo dat met de huidige 6.23 client de performance om te janken is voor de ATi-kaarten. Daarom ben ik er ook tijdelijk mee gestopt.

Dus... Silent7, lees jezelf eerst eens in voordat je met dit soort flamebaits komt ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 maart 2010 18:26]


Door Tweakers user 3DDude, dinsdag 16 maart 2010 20:03

sluit zich aan bij roy.ahuis en swtimmer

Anders doe mij ook maar zo'n pc? dan kan ik dik daarop gamen he, en wil ik ook wel af en toe folding @t home / dutch power cows draaien hoor.

Oftewel je Idee is leuk voor je zelf natuurlijk maar totaal niet realistisch in verhouding met 'het doel'.
de beargumentatie is ook aan de matige kant tenzij jij een lijst met minstens 100 punten kunt opnoemen waarom jij zo'n mega bak nodig zou hebben..
Ga ik er niet eens over na te denken te doneren aan het Jejking fonds..

Gr 3DDude

Door Tweakers user swtimmer, dinsdag 16 maart 2010 21:25

En dan als jij besluit na 2 maanden dat je het niet meer zo nodig vindt. Ofdat je liever je eigen rekenwerk voor je studie doet of gewoon gaat gamen. Wat moeten dan al die mensen doen die jouw geld gegeven hebben? Niets, die zijn dan gewoon opgelicht zonder dat ze er iets aan kunnen doen.

Door Tweakers user Tsurany, dinsdag 16 maart 2010 22:32

Het idee alleen al dat een processor van 800 euro meer oplevert voor het goede doel dan die 800 euro rechtstreeks doneren. Wil je een verschil maken steek dan je tijd in het informeren van andere mensen over zulke initiatieven. Die bijdrage van jou nieuwe game desktop is leuk hoor, maar 100 willekeurige desktops erbij is toch een heel stuk interessanter.

Ik snap niet dat je jezelf nog geloofd dat je dit echt voor het goede doel doet, die schieten hier echt niks mee op.

Door Tweakers user Jejking, woensdag 17 maart 2010 02:18

@swtimmer: wil je zoiets NOOIT meer zeggen? Als je je echt in had gelezen, dan had je die opmerking nooit hoeven plaatsen :/ :X ...

Ik ben al actief sinds (schrik er zelf van, zo lang al):
Gestart op Wed, 11 07 2007, 10:01 (Toon overige toegevoegde gebruikers van deze datum)
Verifying needed? http://nl.allprojectstats....php?projekt=0&id=1052646

Eerst Rosetta@Home, toen Folding@Home en nu ook World Community Grid erbij. En nog lang niet van plan om te stoppen!

@ Tsurany, de 980X is ook buitensporig duur. Daarom is het slechts een extra optie. Sowieso kan je voor hetzelfde geld beter 2x een heel W3520-sys halen dan 1x een 980X.
Wil je een verschil maken steek dan je tijd in het informeren van andere mensen over zulke initiatieven.
Doe ik al, bij tijd en wijlen en niet alleen online. Remember subteam MAD trouwens? http://www.statsnstones.c...66f694e2b598b55fb12a02f7b . Het kost alleen erg veel moeite, dus een site is wat dat betreft handiger.

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 maart 2010 02:45]


Door Tweakers user swtimmer, woensdag 17 maart 2010 12:20

@Jehking, ja dus? Je bent actief sinds die periode.... Dat geeft nog niet aan dat je de komende jaren die machine die jij hier bij elkaar probeert te bedelen ook voor de volle 100% aanzet. Mijn punt blijft valide. Mocht jij besluiten te willen gamen met dat ding, dan kan en ga jij ermee gamen zonder dat iemand der wat aan kan doen.....

Door Tweakers user Jejking, woensdag 17 maart 2010 13:04

Krijgen we nu gehuil over ''in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst?''. Gezien m'n enthousiasme in het verleden en nu raad ik je serieus aan dat je even onder je bed kijkt om te zien of er geen monsters onder zitten te wachten tot je het licht uit doet. Hoezo vertrouwen?

Denk dan eens serieus na over een optie hoe je het bij wilt houden wat ik ermee doe!

- wil je dat ik een belofte op schrift zet?
- wil je dat ik een cam 24/7 erop zet?
- wil je een site met reallife stats?

Door Tweakers user Silent7, woensdag 17 maart 2010 13:57

Dus... Silent7, lees jezelf eerst eens in voordat je met dit soort flamebaits komt
Flameball? nee hoor een vraag, waar je antwoord op geeft ;)

En je begrijpt toch wel dat mensen die zelf dergelijke pcs willen hebben,/ van hun eigen verdiende geld kopen/krijgen/bonus erin stoppen niet happig zijn iemand een bakbeest te geven omdat het voor het goede doel zou wezen?
Het lijkt er gewoon teveel op dat je zelf een groot deel van het goede doel bent.
Zet een team op en spoor tweakers aan hun onbenutte rekenkracht voor het goede doel, via het team beschikbaar te stellen, je bent te snel naar "leuk idee, dikke pc voor mij zodat ik in idle tijden voor het goede doel kan werken" gegaan.

Ik zou zeggen onderbouw eens waarom een pctje bij jou laten crunchen beter zou zijn voor een goed doel dan een direct donatie aan een doel? Een upgradable cluster op een uni crunched echt wel harder, directer, helemaal tot onderzoeksbeschikking voor evt ad hoc calculaties.
Een uni/onderzoekslab koopt groter in dus krijgt meer rekenkracht voor dezelfde hoeveelheid euro's, je bent er als de kippen bij om configs te noemen maar inhoudelijke vragen of 800 euro aan een doel niet beter zou zijn dan aan een cpu voor jou daar loop je omheen en dat wekt natuurlijk een betje argwaan.
Dus kom maar met cijfers of data waaruit blijkt dat euros voor een thuispc die in didle loopt te crunchen meer opleveren dan euros aan een doel..
Das stap 1, goede onderbouwing, en dan ga ik helemaal uit van goede bedoelingen en eerlijkheid, want daar moet je imho altijd vanuit gaan.


Verder snap je toch wel dat juist die bedoeling voor anderen misschien niet zo eerlijk en goed overkomt, als je een idee als dit zou willen uitvoeren puur om zelf voor niets een dikke bak te krijgen dan snapt iedereen ook wel dat je dan wel eerst moet bewijzen dat je echt helemaal gaat voor crunchen, dus inderdaad eerst mooie gaat scoren, zonder dat zou je niet eens het idee kunnen opperen. Naast het feit dat juist in de tweaker community mensen weten dat ranken, scoren veel persoonlijk genot kan geven, wat je `voor het goede doel` al snel laat overkomen als `zgn voor het goede doel` Inderdaad, als jij stopt, een nieuwe tweakersacount neemt wie kan je wat maken? Niemand, en iedereen weet dat als ze geld aan het doel schenken of hun eigen idle tijd het wel 100% op de door hun gekozen plek terecht komt.


Dussss, eerst onderbouwing, niet vanuit gevoel en emotie, want dat snappen we wel uitgaande van eerlijkheid
En dan een werkwijze toevoegen waardoor mensen die niet zo'n geloof hebben in goedheid van anderen over scepsis heen kunnen stappen, niet omdat jij oneerlijk zou zijn, maar omdat jij oneerlijk zou kunnen zijn en je prachtidee (dat vind je het duidelijk) toch wil realiseren en daarvoor die scepsis gewoon weg moet nemen.

Door Tweakers user Jejking, woensdag 17 maart 2010 16:38

Okee, dat is goed. Daar ga ik dan echt, echt, ECHT antwoord op proberen te geven. Moet het alleen even uitstellen tot morgen, het is hier in een tijd van twee uurtjes ziek druk geworden en dat gaat nog wel even duren vrees ik :X

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 maart 2010 16:39]


Door Tweakers user Silent7, woensdag 17 maart 2010 19:23

Beterschap, ik wacht vol spanning op deel 3

Door lobroek, woensdag 15 juni 2011 19:09

EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST EGOIST

Reageren is niet meer mogelijk